Houtskeletbouw

Vergelijk offertes van schrijnwerkers en bespaar tot 40% op de kosten van de klus!

Kosteloos offertes aanvragen

Houtskeletbouw

Een verantwoorde en snelle manier van bouwen is houtskeletbouw. Hierbij bestaat de basisconstructie voornamelijk uit hout gecombineerd met van hout afgeleide materialen. Daarbij bestaan de funderingen en de vloerplaat uit beton en betonblokken. Door middel van het houtenskelet worden de wanden opgebouwd met gipsplaten en voorzien van isolatiemateriaal. Op deze pagina informeren wij u over houtskeletbouw en de meest gebruikte houtsoorten. Tevens over hoe een prefab houtskelet in de woningbouw gerealiseerd wordt. Verder de isolatie en bijpassende gevelbekleding plus de afwerking (zoals sleutel-op-de-deur). Als laatste benoemen we prijs voor houtskeletbouw. Wilt u een specialist in houtskelet inhuren die uw woningbouw of aanbouw uitvoert? Doe een offerteaanvraag via het contactformulier en ontvang meerdere offertes (maximaal 5) uit ons netwerk van houtskelet experts. Vergelijk de offertes met elkaar en maak de beste deal.

prefab houtskelet

Voor- en nadelen houtskeletbouw

Houtskeletbouw heeft een aantal voor- en nadelen. Eén van de voordelen is dat houtskeletbouw een snelle methode is en ecologisch verantwoord. Het is toepasbaar op een hellende grond en een houtskelet vereist minder fundering. Een houtskelet biedt goede isolatie en is voorzien van een droge bouwtechniek, waardoor u snel gebruik kan maken van uw woning of aanbouw. Daarnaast biedt een houtskelet goede warmte-isolatie, is relatief laag in prijs en is licht materiaal om mee te werken. Het grootste nadeel van houtskeletbouw is dat het weinig massa bevat. Daardoor is de opslag van warmte relatief beperkt. Mede door de beperkte massa heeft een houtskelet relatief slechte akoestische isolatie.

houtskeletbouw

Houtsoorten

De meest gebruikelijke houtsoorten voor een woningbouw of aanbouw zijn Ceder en Padoek. Ceder bezit een fijne nerfstructuur waardoor het goed bewerkbaar is voor het houtskelet. Dit maakt de houtsoort zeer geschikt voor de woningbouw. Daarnaast bevat het hout natuurlijke oliën die het hout beschermt tegen houtrot en schimmels. Ceder is voor een relatief lage prijs te koop. Padoek is een houtsoort afkomstig uit Midden- en West-Afrika. Net als Ceder bezit Padoek over een fijne nerfstructuur. Een houtskelet van Padoek is van hoge kwaliteit, sterk en vochtbestendig. Beide houtsoorten hebben een lange levensduur. De prijs van Padoek ligt wel een stuk hoger dan Ceder.

Offertes vergelijken
sleutel op de deur

Afwerking

Bij woningbouw bestaan er twee varianten wat betreft de afwerking. De eerste is de sleutel-op-de-deur. Bij sleutel-op-de-deur houdt het in dat één bedrijf de volledige woningbouw of aanbouw doet. Van het ontwerp, de ruwbouw tot de afwerking. Sleutel-op-de-deur betekent dat u geen architect of aannemers hoeft te zoeken. Daarentegen ligt de prijs hoger en u kan niet het voortouw nemen. Daarbij kan flexibiliteit en maatwerk lastig zijn. Een andere vorm is ruwbouw-winddicht. Dan begint een bedrijf bij de grondwerken en houdt op als het bouwproject water- en winddicht is. Daarna heeft u nog de afwerking wat alle werkzaamheden aan de binnenkant bevat.

Prijzen

Houtskeletbouw is niet hoger qua prijs vergeleken met de traditionele gemetselde bouw. Met betrekking tot de houtsoorten ligt de prijs voor Ceder rond de €40,- per m² en bij Padoek rond de €70,- en €110,- per m². Als isolatiemateriaal kunt u kiezen tussen houtwol waar de prijs tussen de €19,- en €24,- per m² ligt en bij minerale wollen ligt de prijs rond de €15,- en €20,- per m². Wilt u een prefab? Reken dan op een prijs rond de €140.000,-. Voor een compleet houtskelet met een afgewerkte woning ligt de prijs rond de €1.050,- en €1.150,- per m². Deze prijs is exclusief btw en architect.

Prefab houtskeletbouw

Eigenlijk is het woord prefab een afkorting voor prefabricage. Dit betekent dat het volledige houtskelet al in de fabriek is geproduceerd. Voordelig aan prefab houtskeletbouw is de relatief lage prijs. Daarbij kunnen de schrijnwerkers door prefab uw houtskeletbouw ter plekke sneller afmaken. Men is vaak bang bij prefab dat u het formaat, de vormgeving of indeling van uw woningbouw niet kan beïnvloeden. Integendeel, uw houtskelet wordt alleen op maat gemaakt. Ter plekke kan u zelf bepalen wat de indeling gaat worden van uw woningbouw. Na de prefab kunnen de schrijnwerkers het houtskelet snel in elkaar zetten. Dat scheelt enorm veel tijd voor de houtskeletbouw en ook in prijs.

Isolatie

Houtskeletbouw is voorzien van uitsparingen voor het isolatiemateriaal. Over het algemeen worden er isolatiematten ingezet, met houtwol of minerale wol als materiaal. Verder is het mogelijk om cellulose isolatievlokken of glaswolvlokken te gebruiken door middel van inblaastechniek. Hierdoor wordt de structuur van het houtskelet goed gevuld en er worden koudebruggen vermeden. Daarnaast is het belangrijk dat het isolatiemateriaal van uw houtskelet wordt afgewerkt met dampschermen. Deze schermen zorgen ervoor dat vocht van buitenaf niet kan binnendringen. Daarbij heeft u gevelbekleding nodig voor de afwerking. De populairste vormen van gevelbekleding is in de vorm van steen of hout. U bepaalt zelf welke soort gevelbekleding bij uw woning past.

Vrijblijvend offertes vergelijken

Wilt u de woningbouw sleutel-op-de-deur laten uitvoeren? Heeft u een houtsoort naar wens uitgekozen? Wilt u een woning of aanbouw ter plekke laten bouwen of overweegt u prefab houtskeletbouw? Wij helpen u graag verder. Wij zijn een snetwerk gespecialiseerd in houtskeletbouws. Onze specialisten beschikken over de juiste vakkennis en ervaring. Doe een offerteaanvraag en ontvang op korte termijn gratis en vrijblijvend meerdere offertes (maximaal 5) uit uw regio. Vergelijk de offertes op prijs, aanbod en de voorwaarden. Zo kan u zelf kiezen voor het bedrijf dat voor u de houtskelet bouw mag realiseren.

houtskeletbouw offerte