Vals plafond

Vergelijk offertes van schrijnwerkers en bespaar tot 40% op de kosten van de klus!

Kosteloos offertes aanvragen

Vals plafond

Een vals plafond staat ook wel bekend als een verlaagd of zwevend plafond. Het creëren van een vals plafond heeft een aantal voordelen. De voordelen komen hier voorbij, evenals een stappenplan over hoe u zelf een vals plafond kunt plaatsen in bijvoorbeeld uw badkamer. Daarnaast komt u meer te weten over het maken van een spot plafond en het plaatsen van gipsplaten of MDF plafondplaten. Wij zijn een netwerk van schrijnwerkers. Wanneer u het contactformulier invult ontvangt u gratis en vrijblijvend meerdere offertes. U vergelijkt de prijzen en voorwaarden van de offertes, vervolgens kiest u zelf de schrijnwerker die bij u langskomt voor het maken van een zwevend plafond. We zijn u graag van dienst!

Extra isolatie & mogelijkheden

Het creëren van een verlaagd plafond heeft vele voordelen. Eén van de grootste voordelen is dat u eenvoudig extra isolatie plaatst. Omdat de zoldering verlaagd is werkt u de isolatie eenvoudig weg. Hetzelfde geldt voor bepaalde technieken. Leidingen, inbouwspots, plafondverwarming of ventilatiesystemen, wat u ook wilt plaatsen, het is allemaal niet zichtbaar als u in de ruimte staat. Ideaal! Door het plaatsen van een vals plafond wordt de ruimte daarnaast kleiner, waardoor u minder energie zult verbruiken. Tot slot is het dankzij een vals plafond mogelijk de ruimte origineler af te werken. Accentueer bepaalde delen met materialen en reliëf of zorg juist voor een strakke uitstraling door het verbergen van gordijnkasten.

Bevestigingsopties

Als u een vals plafond gaat maken dan kunt u deze op verschillende manieren bevestigen. Bij de eerste optie plaatst u het houten lattenwerk direct op de dakspanten of het bestaande plafond. Het is mogelijk dat de dakspanten in hoogte verschillen, houd hier rekening mee. Bevestig de lattenbanen op 40 cm van elkaar, schroef hier vervolgens de plafondpanelen op. Bij optie twee kunt u het lattenwerk verlaagd op de zoldering plaatsen. Ook hierbij bevestigd u de lattenbanen op 40 cm afstand van elkaar tegen het plafond. Houd er rekening mee dat elke lat op precies dezelfde hoogte moet zitten.

vals plafond plaatsen

Stappenplan: vals plafond plaatsen

Een zwevend plafond bestaat uit een houten of metalen constructie afgewerkt met gips- of plafondplaten. In dit stappenplan gaan we uit van een houten constructie. Het materiaal wat u nodig hebt bij het plaatsen zijn Gyproc gipsplaten of MDF plafondplaten, balken, pluggen en schroeven, vulmiddel, voegband, vijzen en isolatiemateriaal. Bepaal allereerst de hoogte van het vals plafond. Meet de gewenste hoogte van de vloer en teken dit in de vier hoeken af. Monteer staanders tegen het lattenwerk op de zoldering. Een isolatieplaat is vaak 60 cm breed. Wanneer u de staanders op 60 cm afstand van elkaar plaatst dan past het isolatiemateriaal hier precies tussen.

vals plafond

Stap 1: Bevestiging latten

Nadat u de hoogte hebt bepaald bevestigd u de muurlatten (of het metalen frame). Met behulp van een waterpas en een koordje tekent u alles recht af en controleert u dit. Het is eventueel mogelijk om een laser te gebruiken indien u deze hebt. De onderzijde van het lattenwerk is in dat geval de waterpaslijn. Met pluggen en schroeven maakt u de framelatten vast aan de muur. Schroef de framelatten evenwijdig en gelijk met de onderkant van de staanders vast. Het frame waar de isolatie en de Gyproc gipsplaten op gemonteerd worden is nu af. Wilt u een zwevend spot plafond? Trek dan alvast een kabel.

verlaagd plafond

Stap 2: Isolatie

Vervolgens kunt u indien gewenst isolatie aanbrengen. De isolatieplaten legt u bovenop het frame. Hebt u een breedte van 60 cm aangehouden, even breed als de isolatieplaten? Dan is op maat snijden of knippen niet nodig. U schuift het isolatiemateriaal eenvoudig op het houten frame. Vergeet ook zeker niet om isolatie tussen de verticale balken aan te brengen. Hierdoor zal een gesloten isolatielaag ontstaan. Isolatiemateriaal kan irriteren. Draag daarom altijd beschermende kleding, een veiligheidsbril, handschoenen en een stofmasker op het moment dat u dit gaat aanbrengen. De volgende stap is het plaatsen van MDF of gipsplaten.

Stap 3: Plafondplaten plaatsen

De eerste van de gipsplaten of MDF plafondplaten plaatst u tegen de linker muurzijde. Schroef deze vast met schroeven van 25 mm lang, laat 20 cm afstand tussen de schroeven over. Houd aan de muurkant rekening met een uitzetruimte van circa 8 mm. Dit werkt u later af met een afwerklat. Als u de volgende gipsplaten of MDF plafondplaten plaatst, dan zet u eerst de korte kant tegen de korte kant. De lange kant volgt hierna. Aan het einde meet u de resterende lengte. Dit zet u over op een nieuwe plaat. Wat overblijft gebruikt u als begin voor de volgende rij.

Stap 4: Afwerking

Na het installeren van de gipsplaten en MDF plafondplaten bent u bijna klaar. Het enige wat u nu nog moet doen is afwerken. Wilt u de naden wegwerken? Maak dan de naden stofvrij en schoon en vul ze vervolgens met voegpasta. Laat het 24 uur drogen en breng zo nodig een tweede laag aan. Wanneer het gedroogd is kunt u dit vlak schuren. Lijm de afwerklatten vast met montagekit op de buitenste randen van het zwevend plafond. Wilt u een zwevend spot plafond? Boor met een grote gatenboor gaten voor elke spot. U trekt de kabel gelijktijdig door naar de volgende spot.

Spanplafond?

Een andere optie is het plaatsen van een spanplafond. Dit is eigenlijk een kunstdoek wat strak wordt opgespannen tegen profielen aan de muur door middel van warmte. De profielen zijn niet zichtbaar en u kunt het doek helemaal op maat laten maken. Dit maakt een spanplafond ideaal voor elke ruimte die een nieuwe zoldering nodig heeft. Een spanplafond is daarnaast erg geschikt bij een beperkte of onstabiele draagconstructie omdat deze maar 230 gram per m2 weegt. Het doek wordt volledig gedragen door de profielen tegen de zijmuren. Een spanplafond is bovendien afwasbaar, schimmelwerend, kleurvast en waterbestendig. Ideaal voor bijvoorbeeld in de badkamer.

zwevend plafond

Vals plafond prijs

Voordat u een verlaagd plafond laat maken bent u natuurlijk benieuwd wat de prijs hiervan is. De prijs hangt af van een aantal factoren zoals het materiaal, de moeilijkheidsgraad en het aantal vierkante meters wat verlaagd moet worden. Gemiddeld bent u voor materiaal €20,- tot €30,- per m2 kwijt. Laat u het vals plafond plaatsen door een schrijnwerker? Reken op een gemiddelde prijs van €40,- tot €60,- per m2. Voor deze prijs hebt u een zoldering van Gyproc gipskarton welke schilder klaar is. Wilt u weten wat de prijs zal zijn indien u in uw woning een vals plafond laat plaatsen? Voor een prijsindicatie kunt u het beste offertes aanvragen.

spanplafond

Besparen? Gratis offertes!

Wilt u een verlaagd- of spanplafond laten plaatsen in uw badkamer of woonkamer? Of hebt u wel eens gedacht aan het maken van een vals spot plafond? Wanneer u iemand zoekt die de zoldering verlaagd kan maken dan bent u bij ons aan het juiste adres. Vul gauw het offerteformulier in en ontvang telefonisch of via email meerdere offertes (maximaal 5). Het aanvragen is gratis en daarnaast helemaal vrijblijvend, u zit nergens aan vast. Nadat u ze hebt ontvangen vergelijkt u de prijzen en het aanbod van de offertes. U kiest zelf de schrijnwerker die de klus bij u komt uitvoeren, bovendien kan u zo aardig op de totale investering besparen!