Houten gevelbekleding

Vergelijk offertes van schrijnwerkers en bespaar tot 40% op de kosten van de klus!

Kosteloos offertes aanvragen

Houten gevelbekleding

Op zoek naar geschikte gevelbekleding? Kies dan voor hout! Op deze pagina informeren wij u over de voordelen van houten gevelbekleding plus het juiste isolatiemateriaal. Daarnaast behandelen we houtsoorten in het algemeen en specifiek Thermowood, Ceder en Padoek. Vervolgens vertellen wij u meer over het onderhoud en plaatsen van houten gevelbekleding. Over bovengenoemde onderdelen geven wij een prijsindicatie. Wilt u een vakman gespecialiseerd in houten gevelbekleding? Door middel van ons initiatief vindt u gemakkelijk een houten gevelbekleding specialist die bij u past. Doe een offerteaanvraag en ontvang gratis en vrijblijvend meerdere offertes (maximaal 5) uit uw regio. Vergelijk de offertes op prijs, aanbod en de voorwaarden en bespaar in de kosten.

thermowood

Waarom hout aan de gevel?

Het aanbrengen van houten gevelbekleding wordt steeds populairder. Ten eerste heeft houten gevelbekleding een natuurlijke en warme uitstraling. Daarbij houdt hout de warmte in huis door de hoge isolatiewaarde. Om dat te bereiken is het wel van belang om uw hout uit de hoge duurzaamheidklassen te kiezen, zoals Lariks. Dan moet u kiezen uit duurzaamheidklasse l, ll of lll. Nummer lll is matig duurzaam met een levensduur rond de 10-15 jaar, duurzaamheidklasse ll blijft goed tot wel 15-25 jaar en klasse l is zeer duurzaam en blijft meer dan 25 jaar in goede staat. Daarnaast is houten bekleding makkelijk bewerkbaar, daardoor is een eventuele reparatie relatief eenvoudig.

houten gevelbekleding plaatsen

Soorten isolatie

De isolatiewerkzaamheden voor houten gevelbekleding is weer een vak apart. Hout leeft en daardoor kleeft het niet zomaar op het isolatiemateriaal. Door middel van een houten regelwerk kan de houten gevelbekleding worden bevestigd met schroeven en/of nagels. Isolatiewerkzaamheden kan met behulp van twee mogelijkheden, namelijk harde isolatieplaten en zachte isolatie. Harde isolatieplaten worden recht achter het houten regelwerk bevestigd. Daartussen wordt een vochtwerend doek geplaatst. Zachte isolatie, zoals glas- of rotswol, is ook mogelijk. Dit isolatiemateriaal wordt tussen het houten regelwerk geplaatst. Daarbij is het gebruikelijk om beschermingsfolie te plaatsen die het vocht tegenhoudt.

houten gevelbekleding

Verschillende houtsoorten

Er zijn verschillende soorten hout waaruit u kunt kiezen. In deze alinea behandelen we een aantal algemene soorten. Welke houtsoort u ook kiest, let hierbij op de duurzaamheidsklasse zodat uw houten gevelbekleding een lange levensduur heeft. Kies bijvoorbeeld uit de houtsoorten Plato vuren, Kastanje, Lariks, Louro Gamela, Louro Preto of Accoya. Elke soort is verkrijgbaar in verschillende vormen zoals planchetten (met tand en groef) of sidings. Denk ook aan ongeschaafde planken, schuinblokprofielen of fijnbezaagde planken. In de volgende alinea’s leest u meer over een aantal populaire soorten hout die u ook kunt inzetten als planchetten, namelijk Thermowood, Ceder en Padoek.

padoek

Thermowood

Bij houten gevelbekleding is het belangrijk dat het goed bestand is tegen vocht en niet gaat vervormen door warmte of kou. Thermowood is erg geschikt als gevelbekleding. Naast dat Thermowood vormvast en vochtwerend is staat het bekend om de duurzame eigenschappen. Thermowood produceren gebeurt op milieuvriendelijke wijze en de kostprijs is laag. Na het plaatsen van Thermowood is er verder weinig onderhoud nodig. Het enige nadeel is dat het Thermowood na een tijd begint te vergrijzen. Om dit te voorkomen kunt u Thermowood hout behandelen met speciale oliën.

houten gevelbekleding prijzen

Ceder

In de VS en Canada is Ceder een populaire houtsoort en wordt daar gebruikt voor de bouw van woningen. Ceder is goed bewerkbaar door de fijne nerfstructuur. Daarnaast is Ceder licht, zeer stabiel en duurzaam. Het grootste voordeel van Ceder is dat het niet geïmpregneerd hoeft te worden. Ceder hout bevat natuurlijke oliën die ervoor zorgen dat het hout bestand is tegen schimmel, insecten en houtrot. Ceder wordt ook wel de Western Red Cedar genoemd en heeft vele kleurvarianten.

Padoek

Wat ook onder de duurzame soorten hout valt is Padoek. Het is hout afkomstig uit Midden- en West-Afrika. De kleur van Padoek varieert van rood tot bruin. De nerfstructuur is fijn en heeft meestal een gelijkmatige structuur. Het is hout van hoge kwaliteit en erg geschikt als gevelbekleding. Daarnaast is Padoek erg sterk hout en vochtbestendig. Tevens valt Padoek onder duurzaamheidsklasse l en gaat dus meer dan 25 jaar lang mee.

Plaatsing

Bij het plaatsen van uw houten gevelbekleding kunt u kiezen tussen horizontale of verticale plaatsing. Het voordeel van verticale gevelbekleding is dat regenwater sneller kan wegstromen. Bij horizontaal plaatsen maakt men gebruik van planchetten. Planchetten bevatten een systeem van tanden en groeven en klikken in elkaar. Daardoor ontstaat er een luchtstrook tussen de planchetten. Bij zowel horizontaal als verticaal plaatsen is het belangrijk om te zorgen voor goede ventilatie wat u bereikt door voldoende ruimte achter de houten planken te houden. Hierdoor kan het hout sneller drogen na nat weer.

Onderhoud

Zoals eerder genoemd vereist houten gevelbekleding, zoals Thermowood, weinig onderhoud. Het hout kan vergrijzen, maar dat hoeft niet voor iedereen een probleem te zijn. Wilt u de warme kleur van het hout behouden? Dan heeft het hout een behandeling nodig. In het beste geval hoeft u dit maar één keer in de 5 jaar te doen. Toch zal u eraan moeten geloven om af en toe uw houten gevelbekleding te ontmossen of eventueel een versleten plank te vervangen. Als u uw gevel gaat reinigen moet u erom denken dat u geen metalen borstel gebruikt, dit kan uw bekleding beschadigen.

Houten gevelbekleding offerte
Offertes aanvragen

Prijzen

In deze alinea geven wij u graag een overzicht van de prijzen van deze vorm van buitenschrijnwerk. Ten eerste de prijzen voor de isolatie. Een compleet isolatieproject kost voor zowel harde isolatieplaten als zachte isolatie gemiddeld rond de €120,-. Tevens geven we de prijzen voor de houtsoorten die uitgebreid behandeld zijn: Thermowood kost tussen de €30,- en €50,- per m², bij Ceder liggen de prijzen rond de €40,- per m² en de prijzen voor Padoek liggen gemiddeld rond de €70,- en €110,- per m². In totaal liggen de prijzen (inclusief btw, plaatsing, materiaal en montage) gemiddeld genomen rond de €100,- en €200,-.

Vrijblijvend offertes vergelijken

Wilt u uw woning voorzien van houten gevelbekleding? Bent u erover uit welk soort hout u wilt en welk isolatiemateriaal? Wij helpen u met het zoeken naar de juiste houten gevelbekleding specialist. Wij zijn een netwerk gespecialiseerd in schrijnwerken. Vul het offerteformulier zo specifiek mogelijk in met uw gegevens en opdrachtomschrijving en ontvang meerdere offertes (het maximum is 5) uit uw regio. Elk vakman uit ons netwerk is zorgvuldig uitgekozen en biedt de beste prijs-kwaliteitverhouding. Vergelijk de offerte op prijs, aanbod en de voorwaarden en maak de beste deal. Verwacht van onze specialisten dat ze over de juiste vakkennis beschikken.